24 листопада 2016 року в актовій залі Міжрегіонального вищого професійного училища з поліграфії та інформаційних технологій вперше було проведено публічну лекцію-диспут на тему «Суть Конституції та її роль в повсякденному житті». У лекції взяли участь понад 150 студентів ПТНЗ. Просвітницький захід для молоді та його інформаційна підтримка здійснена Громадською організацією «Міжнародний центр перспективних досліджень» (МЦПД) за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» а також безпосередньо за участі ГО «Центр підтримки громадських і культурних ініціатив «Тамариск» та «Дніпровські гуманітарні ініціативи».

Гасло заходу – «Робимо зміни можливими!». Мета заходу – залучити молодь до професійних політико-правових реформ в країні, насамперед конституційної реформи. Регіональні партнери МЦПД під час діалогу зі студентами намагалися підвищити у молоді рівень свідомості та мотивації, причетності до вивчення процесу творення нової Конституції як Основного Закону.

У ході заходу в ігровій формі студенти ще раз повторили історію українського конституціоналізму, права та обов’язки громадян України, існуючий державний устрій, способи долучення до конституційного процесу та інше.

Загалом захід пройшов у діловій, дружній та насиченій емоціями молоді  атмосфері. Спільними зусилля зроблено висновок – громадяни країни мають демократичні засади для активної участі у створенні Конституції для себе, а кращі міжнародні практики та експертний досвід потрібні для підвищення обізнаності усіх представників суспільства!

Відгуки про захід:

Олена Юденкова (заступник директора МВПУПІТ) – Перш за все, ми щиро вдячні за ваші ініціативи і увагу саме до молоді профтехосвіти. На жаль, сьогодні складні часи для нашої системи підготовки кваліфікованих кадрів і інколи від державних чиновників лунають гасла, що профтехосвіта не потрібна країні. І звісно це призводить до шоку.  Але сьогодні ви дали  молоді надіє відкрили нову модель поведінки – не сидіти і чекати, доки хтось у владних кабінетах вирішить їх долю, а ставати свідомими громадянами, мати активну життєву позицію, сміливо приймати активну участь у політичному житті країни, ідентифікувати себе з конституцією через участь у конституційному процесі. Я думаю, що наслідком сьогоднішньої зустрічі буде розуміння молоді про важливість їх участі для розширення програми конституційної (і соціальної) реформи, появі ефективного діалогу між різними соціальними силами.

Артем Шевченко (учень другого курсу, професія «Оператор комп’ютерної верстки») – Мені було цікаво під час зустрічі задавати питання і зразу отримувати кваліфіковані юридичні відповіді, а ще мені як майбутньому дизайнеру було дуже цікаво передивлятися відео презентації, які виготовлені у спеціальній технологій Скрайбінг. З перших хвилин їх перегляду я був заінтрегований, як же дизайнер за допомогою візуалізації передасть таку складну тему як вивчення процесу створення конституції. З великим задоволенням прийшов би ще на такі лекції. Дякую організаторам.

Дмитро Огневець (студент першого курсу, спеціальності «Комп’ютерна обробка текстової, графічної та образної інформації») – Захід дійсно надзвичайно актуальний. У нашому училищі в принці намагаються нас залучати до різних публічних міроприємств. У нас працює дискусійний клуб «Політична трибуна», у листопаді ми їздили до Києва на молодіжний форум з метою обговорення Закону України «Про молодь», але сьогодні ми отримали нову інформацію, а саме про можливість надсилання своїх пропозицій до конституційної комісії через електронний портал. Звісно, у нас ще мало життєвого досвіду, ми не можемо юридично вірно складати промови чи запити, звернення, але ми тепер бачимо, яким має бути кінцевий результат. А шлях може бути різний. Ми можемо, наприклад об’єднатися у громадську організацію «Молодь профтехосвіти» і запитати у політиків, а чому, якщо в Конституції в усіх рівні можливості і права – у молоді профтехосвіти стипендія вдвічі менша ніж у студентів, які навчаються у технікумах і коледжах. Ми думаємо, що це не справедливо. І я думаю, що тепер ми будемо дійсно більш активними. Дякуємо за важливу інформацію.

Анна Дідусь (студентка першого курсу, професія «Секретар керівника») – Сьогодні ми отримали відповіді на питання, які ставили самі собі. Особисто я не розуміла, чому ми не бачимо реальних шляхів реформування нашої держави після революції Гідності, чому все так довго і не помітно. Тепер я розумію, що багато процесів залежить саме від Конституції і як Ви наголосили, механізмів її реалізації. Дякуємо за цікавий матеріал і корисні друковані видання. Приходьте до нас з лекцією з Трудового права, нам це також надзвичайно цікаво.

quickgrid_2016112412615944

Leave a Reply

Your email address will not be published.