Проект „Ресурсний центр для органів самоорганізації населення Дніпропетровської області” реалізується Центром підтримки громадських і культурних ініціатив “Тамариск” у партнерстві з Дніпропетровською обласною радою за підтримки Міжнародного Фонду „Відродження”.

Презентація проекту проходила у прес-центрі Дніпропетровської обласної ради. На презентацію були запрошені журналісти, представники органів місцевого самоврядування та органів самоорганізації населення регіону.

У заході взяли участь голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод і директор програми “Громадянське суспільство та належне врядування” Міжнародного фонду “Відродження” Олексій Орловський.

Проект презентували президент Центру “Тамариск”, керівник проекту Тетяна Барашкова та експерт проекту, депутат Дніпропетровської міської ради Анжеліка Пилипенко.

Захід відкрив голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод:

Ніякі глобальні перетворення в регіоні неможливі, якщо їх, по-перше не підтримують люди, і по-друге, люди не знають, як на ці зміни можна впливати. Це два ключові питання.
Ми за останні кілька років напрацювали цікаві практики в цьому напрямку. Працює Програма підтримки розвитку місцевого самоврядування, де ми активно залучаємо технічну допомогу, в тому числі реалізуємо грантові програми. У минулому році ми зробили першу спробу проведення конкурсу проектів за участю органів самоорганізації населення. І показали, що в особі обласної ради ОСНи, а також ЖБК та ОСББ мають надійного партнера.

Яку мету ми ставили при проведенні цього конкурсу? Перш за все, допомогти людям на конкретній території вирішувати нагальні проблеми при взаємодії з місцевим депутатським корпусом, бізнесом, регіональними органами влади. При цьому тут дуже важливо розуміти, що ініціатива повинна надходити від територіальних громад, від жителів. Це ключове питання і, за великим рахунком, воно відповідає кращим європейським принципам і практикам, коли люди не просто озвучують проблему, а, перш за все, активно беруть участь у її вирішенні, не залишаються осторонь.
І тут дуже вдала модель взаємодії під назвою «органи самоорганізації населення». Ми давно працюємо в цьому напрямку. У нас є спільний меморандум з МФ «Відродження».
Отже, якщо в двох словах говорити про сам проект, то це Ресурсний центр для органів самоорганізації населення. Його завдання: надання методичної та практичної допомоги людям, щоб вони могли набути навичок роботи, комунікації в рамках ОСНів. Якщо говорити про загальносвітові практики, то світовий досвід показує – місцеве самоврядування працює максимально ефективно в тому випадку, коли воно максимально наближене до місця проживання людини. Якщо немає прив’язки до конкретного маленького села, селища, мікрорайону, вулиці чи будинку, то дана система працює неефективно. Принцип ОСНів – це принцип співпричетності. І зі свого боку хочу сказати, що обласна рада готова надавати допомогу і підтримку проекту в подальшому. В цьому питанні можна на нас покластися. Особисто мені ця ідея здається дуже правильною і дуже своєчасною.

Олексій Орловський:

Я дуже радий, що в Дніпропетровську сьогодні почали приділяти увагу питанням розвитку органів самоорганізації населення. Ми часто плутаємо, що таке органи самоорганізації, їх називають громадськими організаціями, плутають з об’єднаннями співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) і т.п. В Україні перші будинкові, квартальні комітети і т. п., з’явилися 80 років тому в Горлівці. Сьогодні ОСНи – це представницькі органи, які повинні представляти інтереси жителів певних територій у взаємодії з органами влади, з постачальниками житлово-комунальних послуг, з представниками громадських структур.

Люди завжди об’єднуються тільки на основі якихось проблем. Сьогодні ми практично всі живемо в своїй квартирі, в своєму будинку, і дуже часто не дивимося на те, що відбувається в громадських місцях. І, коли приходять якісь проблеми, біди, у нас часто немає можливості скооперуватися, створити рух для того, щоб спільними зусиллями захищати свої права і відстоювати свої інтереси. Саме ОСН є унікальною структурою, це так званий центр кристалізації громадської активності, який допоможе нам.

ОСББ – це об’єднання людей на основі права власності. З одного боку, його не можна створити в приватному секторі, в будинках, які не приватизуються. З іншого боку, його діяльність обмежена, оскільки завдання ОСББ – управління тією нерухомістю, яка перебуває у спільній власності.

ОСНи мають значно ширші повноваження: у сфері ЖКГ, у сфері охорони правопорядку, у сфері соціального захисту населення. Тому ОСНи – це унікальний інструмент, унікальний інститут громадянського суспільства, який сьогодні дає можливість, як у всьому цивілізованому світі, захищати і відстоювати інтереси громадян. Україна в цьому плані теж досить унікальна – це практично єдина країна в світі, де статус ОСНів прописаний на рівні Конституції. Зараз ми хочемо розвинути цей інститут на рівні конституційних норм. Як член Конституційної Асамблеї, я можу говорити про це, тому що в Конституційної Асамблеї очолюю профільну підкомісію, яка займається питаннями місцевої демократії, місцевого самоврядування.

Кілька слів з приводу ресурсних центрів. Я представляю МФ «Відродження», який всіма своїми зусиллями підтримує різні інструменти громадської участі, розвиток інститутів громадянського суспільства в процесах прийняття рішень органами влади. Для нас ОСНи – базовий момент розвитку громадянського суспільства, який присутній на самому низовому рівні і максимально наближений до місця життєдіяльності конкретної людини. Ми вже кілька років підтримуємо різні ініціативи, пов’язані з розвитком системи ОСН. На даному етапі для нас дуже важливим є створення ресурсних центрів для ОСНів. Один з таких ресурсних центрів за підтримки МФ «Відродження» створений в Дніпропетровській області. Дані центри існують для того, щоб надавати безкоштовну консультативну, інформаційну, правову допомогу тим людям, тим ініціативним групам, які хочуть створити у себе ОСН. Тому сьогодні важливо проінформувати людей про Ресурсний центр, щоб вони розуміли, куди потрібно прийти, де і в кого проконсультуватися, де отримати базову інформацію про те, навіщо це потрібно, як правильно взаємодіяти з органами влади, як донести людям доцільність подібних об’єднань. Всі ці компоненти – це маленькі кубики мозаїки, яку спільними зусиллями ми будемо намагатися викладати в багатьох регіонах України. Ми раді, що у нас є такі партнери на рівні Дніпропетровської області. Подібних проектів в Україні реалізується вісім. Лідерами руху сьогодні є Вінниця, Одеса, Луганськ. До них приєднується Дніпропетровська область.

Під час презентації проекту „Ресурсний центр для ОСНів Дніпропетровської області” Тетяна Барашкова висловила щиру подякуМіжнародному Фонду „Відродження” та Дніпропетровській обласній раді за підтримку проекту.

Вона говорила про ситуацію, яка склалася в Дніпропетровському регіоні: про перешкоди на шляху розвитку ОСНів та переваги їхнього створення. Зупинилася на питаннях: навіщо ОСНи громадянам, навіщо ОСНи владі, як ефективно співпрацювати ОСНам і владі, та підкреслила роль Ресурсного центру як своєрідної платформи для налагодження комунікацій між ОСНами, між ОСНами і владою та створення умов для їхньої плідної співпраці.

Мета проекту: створення системної підтримки ОСНів у Дніпропетровській області через надання інформаційно-методичної та організаційно-правової підтримки, навчання, видання методичних рекомендацій, запровадження системи комунікації, поширення кращих українських практик, розробки та лобіювання проектів місцевих нормативно-правових актів щодо покращення місцевих умов для розвитку ОСНів.

Тетяна Барашкова детально зупинилася на заходах проекту і звернулася до журналістів з проханням надати проекту інформаційну підтримку.

Анжелика Пилипенко розповіла про свій досвід у якості голови будинкового комітету і депутата Дніпропетровської міської ради щодо підтримки органів самоорганізації населення, які працюють на території її депутатського округу. Вона говорила про необхідність подолання стереотипів, заміни менталітету звичайного споживача на менталітет небайдужого та активного громадянина. Закликала ОСНи взяти участь у конкурсі на найкращу прибудинкову територію, який оголосила Дніпропетровська обласна рада. Переможці конкурсу отримають від обласної ради співфінансування. Наприкінці виступу вона запросила представників ініціативних груп та ОСНів до ресурсного центру.

Адреса Ресурсного центру для ОСНів Дніпропетровської області:

м. Дніпропетровськ, пр. Кірова,82Г, 2 поверх, офіс Центру «Тамариск»

Телефон: (056) 36 75 22

Ел. адреса: tamarisk@tamarisk.org.ua

Leave a Reply

Your email address will not be published.