Волонтерський рух сьогодні стає значним явищем. Волонтери  знаходять житло переселенцям, допомагають влаштувались на роботу, інтегруватись у суспільство. І віддаються цій справі іноді навіть до останнього – і матеріально, і фізично, і морально. Щоб попередити емоційне вигорання волонтерів, які працюють з внутрішньо переміщеними особами, ДОГО «Дніпровські гуманітарні ініціативи» проводить спеціальні навчання для психологів-тренерів.

18-19 серпня 2015 року у Дніпропетровську відбувся другий модуль тренінгу з підготовки психологів-тренерів для проведення тренінгів з профілактики емоційного вигорання волонтерів, які працюють з внутрішньо переміщеними особами. Захід пройшов в рамках проекту «Розбудова партнерства для зменшення наслідків конфлікту у Дніпропетровському регіоні», який реалізується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

– Учасники попереднього триденного тренінгу – а це психологи, які працюють в кризових службах психологічної допомоги, в громадських організаціях практично усіх тих населених пунктів, де компактно проживають переселенці (Дніпропетровськ, Дніпродзержинськ, Новомосковськ, Павлоград, Першотравенськ, Орджонікідзе, Жовті Води, Тернівка, Меліоративне, Запоріжжя, Краматорськ) – отримали методичні рекомендації та матеріали від тренера з Києва Лариси Валової щодо проведення власних тренінгів на місцях. Протягом трьох тижнів вони провели тренінги, підготували звіти і презентації. І тепер під час тренінгу-супервізії психологи-тренери аналізують свої результати, обмінюються досвідом, отримують рекомендації та професійну підтримку для подальшої роботи у цьому напрямку, — розповідає директор ДОГО «Дніпропетровські гуманітарні ініціативи» Тетяна Кладієва.

 

В процесі проведення тренінгів тренери використовували вправи, ігри, мозковий штурм, інформаційні повідомлення, роботу в групах.

– Дуже цікавою і змістовною була презентація звітів. Тренери ділились власним досвідом, розповідали про свої хвилювання, побоювання, про особливості груп та про складнощі в роботі з групою, про те, як вони організовували тренінги.

– Психологи працювали як справжні тренери – працювали з людьми, які працюють з людьми! І цей перший досвід переконав їх у тому, що така робота є затребуваною. Вони побачили, що справді допомогли людям. Що волонтери, які були учасниками їхніх тренінгів, зуміли побачити у себе ознаки емоційного вигорання і хотіли б працювати над собою далі, — додає Тетяна Кладієва.

Зараз все більше людей починає усвідомлювати, що психологи, які працюють у сфері профілактики професійного вигорання, потрібні усім. Особливо тим, хто займається волонтерською діяльністю.

-Чим би вони не займались, якщо в свою роботу вони вкладають свої емоції, свої сили, інтелектуальні знання, причому у вільний від основної роботи час, все одно у них дуже швидко з’являються ознаки емоційного вигорання. Їх потрібно вчасно помітити. Тільки психологи можуть пропрацювати все це і допомогти їм позбутися елементів стресу.

Автор статті Наталія Назарова

DPP_0004 DPP_0002 DPP_0001

Leave a Reply

Your email address will not be published.