В 2014 році 30 родин зниклих безвісті у російсько – української війні об’єдналися для пошуку своїх рідних. До них долучилися нові люди, і зараз їх більше, ніж 120 родин. На початку 2015 року була створена Дніпровська філія «Об’єднання сімей загиблих та зниклих безвісти захисників України». У 2018 році спільнота розширилася, та набула статусу громадської організації під надихаючою назвою «Надія». Головою організації є Ядвига Лозинська, яка на власному досвіді знає, як це — не знати долю сина. Матері намагалися розшукувати своїх дітей самостійно на окупованих територіях, ризикуючи своїм життям, але поки що пошуки марні.

 Для того, щоб привернути увагу громадськості до проблеми пошуку своїх близьких та залучити якомога більше ресурсів, організація проводить багато акцій, веде перемовини з представниками влади в різних містах України.

Лідери організації «Надія» Ядвига Лозинська і Вікторія Солодухіна пройшли навчання в Школі інформування та комунікацій Центру «Тамариск», яке допомогло їм підвищити рівень комунікаційних компетенцій.

Тому завдяки їм значною подією у діяльності організації став Форум з назвою «Острів надії», який був проведений у Дніпрі 30 серпня 2021 року. 

 30 серпня 2021 року — Міжнародний день жертв насильницьких зникнень, створений, щоб нагадати про долі осіб, ув’язнених у місцях та з поганими умовами, невідомих їхнім родичам та/або законним представникам.

   Мета Форуму: нагадування органам влади, міжнародним фондам, волонтерській та військовій спільноті про те, що 120 сімей чекають своїх рідних, але навіть нічого не знають про їхню долю.

Форум проходив у Дніпровському національному театрі ім. Т, Шевченка. До участі у Форумі були залучені голова підкомітету Верховної ради з питань ветеранів, представники Міжнародного комітету Червоного Хреста, відділу морально-психологічного забезпечення оперативного командування «Схід», організації «Українська асоціація полонених», Всеукраїнського об’єднання «Народна армія», департаменту соціальної політики міської ради, капелани, ветерані, військові, громадські активісти, волонтери, журналісти.

Учасники заходу з великою шаною зустріли рідних зниклих без вісті, які приїхали з різних регіонів України.

«Кожна родина має право знати про долю свого рідного”, – сказала Ядвига Лозинська – мама зниклого безвісти солдата та Голова громадського об’єднання родин зниклих безвісті «Надія».

Під час Форуму учасники відвідали Виставку «Стіна надії», яка розповідає про кожного, хто зник без вісті на Сході України під час бойових дій.

Всіх учасників вразила прем’єра вистави «З вірою та надією в серці» про долю матері, яка шукає свого сина.

Захід було висвітлено в багатьох регіональних та українських ЗМІ. Увага громадськості була привернена до однією з трагічних подій війни.



Leave a Reply

Your email address will not be published.