Протягом чотирьох років за фінансової підтримки Фонду імені Ч. С. Мотта організація мала можливість ефективно працювати за такими стратегічними програмними напрямками:

– Підтримка громадських ініціатив. Інформаційна, методична, організаційна та ресурсна підтримка, організація взаємодії та інформаційний супровід.

– Об’єднання зусиль організацій громадянського суспільства і підвищення ефективності їх взаємодії з владою.

– Реалізація програм розвитку в пілотних місцевих спільнотах, демонстрація якісних змін і
організація роботи з передачі практичного досвіду.

В діяльності організації з’явилися нові напрямки, тематика тренінгів та проєктів, інструменти діяльності: підготовка професійних комунікаторів, конкурси міні-грантів з антикорупційної діяльності, «громадянська платформа за чесні і прозорі вибори», інструменти коучингу в проведенні навчальних програм і діяльності організації, нові онлайн інструменти.

Для роботи в місцевих громадах організація використовує підхід, заснований на правах людини, популяризує діалог як інструмент розвитку місцевої демократії.

За підтримки Фонду було проведено навчання громадських активістів в Сьомій і Восьмій Школах Позитивних Змін, Першій і Другій Школах Проєктного Менеджменту. Проведено онлайн курси:

– «Основи коучингу для менеджерів організацій громадянського суспільства» для членів Мережі хабів громадянського суспільства України

– «Розробка соціальних проєктів» для громадських активістів з Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Миколаївської, Запорізької, Житомирської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Рівненської, Харківської, Чернігівської, Чернівецької областей.

У відповідь на запити громадських активістів України проводилися численні окремі тренінги для ОГС з різних питань діяльності ОГС: розробка та менеджмент проєктів, ефективні комунікації, основи фасилітації, організаційний розвиток, стратегічне планування тощо.
Особливий інтерес у громадських активістів викликали тренінги та майстер-класи: «Сторітеллінг як інструмент розвитку громади», «Презентація ОГС під час подій: як залучати людей і розповідати цікаві історії», «Культура довіри: як створити надійну основу для впровадження змін», «Пісочний ретріт».

Значною подією для громадських активістів став тренінг «Обрані інструменти по роботі з громадами в ToP підході», який проводив Білл Степлз, кращий світовий фасилітатор 2014 р., консультант з управління змінами, майстер-тренер професійних фасилітаторів і консультантів, редактор фахового журналу (35 учасників).
Стабільно працював консультаційний центр для підтримки громадських ініціатив, підготовлено та видано Довідник «Громадянське суспільство: питання та відповіді».

Організація продовжувала працювати у напрямку організаційного розвитку: внесені зміни в Стратегії, вдосконалені внутрішні політики; проводилось тренінгове навчання консультантів і тренерів; проведено технічний аудит і модернізація сайту, оптимізовані процеси взаємодії з користувачами.

Завдяки підтримці Фонду Ч.С. Мотта організація збільшила команду за рахунок експертів, що працюють безпосередньо в пілотних громадах, а також привертала зовнішніх консультантів.
Експерти Центру «Тамариск» пройшли навчання і підвищили свої компетенції тренерів:

– в освітній програмі Білла Степлза (серія тренінгів з фасилітації в місцевих громадах)

– на тренінгах для тренерів в ГО «МАРТ» по темі «Підхід, заснований на правах людини в діяльності організацій громадянського суспільства»

– на тренінгах для тренерів за методикою Френка Пьюселіка: надання допомоги людям, які опинилися в кризових ситуаціях (подолання пост травматичного синдрому) та ін.

З огляду на виклики часу, для співробітників і волонтерів запрошені фахівці провели тренінги: «Безпека громадських активістів», «Нові виклики та можливості для активістів ОГС в епоху діджиталізації».
Таким чином, Центр «Тамариск» посилив свій потенціал, його команда підвищила компетенції і стала більш професійною.
Організація є активним членом Мережі хабів України – регіональним лідером, навколо якого об’єднуються десятки регіональних організацій.

Покращилось матеріально-технічне забезпечення організації: організація переїхала в новий офіс в центральній частині міста, провела ремонт приміщення, оновила офісну техніку.
У 2018 і 2020 організація успішно пройшла фінансовий аудит.

Leave a Reply

Your email address will not be published.