Мета проєкту: з’ясувати відповідність діяльності ЦНАП вимогам Закону України «Про адміністративні послуги», виявити типові проблеми в їх створенні і функціонуванні, надати адресні рекомендації керівникам ЦНАП і органів, які створили ЦНАП для поліпшення їх роботи. Використовувалася методика, розроблена експертами Центру політико-правових реформ. Партнерами проєкту також були Фонд місцевої демократії (Харків), Центр інформаційного консалтингу та Центр досліджень місцевого самоврядування (Львів),

Експерти Центру «Тамариск» проводили громадський моніторинг Центрів надання адміністративних послуг у 4-х містах: Дніпропетровськ, Дніпродзержинськ, Кривий Ріг та Павлоград.

В результаті загального моніторингу експерти проєкту прийшли до висновку: чинне законодавство істотно обмежує можливості надання послуг громадянам, особливо позначається відсутність єдиного переліку послуг, які повинні надавати ЦНАП. Громадяни погано поінформовані про діяльність ЦНАП і їх ролі в наданні адміністративних послуг. За результатами моніторингу були підготовлені рекомендації. В партнерстві з Центром політико-правових реформ у Дніпропетровську був проведений круглий стіл «Результати громадського моніторингу центрів надання адміністративних послуг та роль громадськості в поліпшенні якості надання адміністративних послуг». Експерти Центру «Тамариск» взяли участь у Всеукраїнській конференції по результатах проєкту.

Завдяки ініціативі Центру політико-правових реформ та партнерів було ініційовано прийняття 16 травня 2014 року Кабінетом Міністрів України Розпорядження № 523-р «Деякі питання надання адміністративних послуг органів виконавчої влади через центри надання адміністративних послуг». Було прийнято перелік найбільш потрібних громадянам адміністративних послуг, які перебували у веденні Державної міграційної служби, Державної реєстраційної служби, Державного агентства земельних ресурсів України. Робота з реформування адміністративних послуг почалася.

Leave a Reply

Your email address will not be published.